Spellista:The Wisdom of Gil.
Vissa artister sjunger om orättvisor på ett sådant sätt att det inte berör, man känner att det snarare är ett uttryck för en vilja att påvisa sin medvetenhet än en uppmaning till handling.
Andra lyckas att få en att vilja "ställa sig på barrikaderna och kämpa" mot dessa orättvisor, även om texten är skriven för flera decennier sen.
Gil Scott-Heron är en av de senare.
Gil inledde sin karriär som estradpoet och släppte ett par LP's i början på 70-talet med sådant innehåll.
Det var först när han mötte keyboardisten/tvärflöjtisten Brian Jackson som hans texter blev tonsatta.
De har hängt ihop sedan dess, Gil skriver texter och sjunger medan Brian Jackson producerar, komponerar och spelar flera instrument på inspelningarna. Sedermera började Gil att spela keyboard under livespelningarna. Duon var som mest aktiva under 70-talet men släppte några plattor på 80-talet, ett par plattor på 90-talet och nu i år släpptes "I'm New Here" (läs DN's korta recension här).
För många tar det tid att vänja sig vid Gil Scott-Herons röst, för andra går det aldrig.
Jag fattade tycke från första stund.
Hans lite småsura, hesa stämma, stolpiga fraseringar och ryckiga wailande vittnar om att han egentligen inte är någon sångare, men hans röst ramar in de träffsäkra texterna perfekt.
Allt som går att säga om Gil Scott-Heron har redan sagts, "Hip-Hopens farfar" och "en svart Bob Dylan" är titlar han bär, rättmätigt om man frågar mig.
Så...
För att fira släppet av Gils nya platta I'm New Here och hans födelsedag imorgon (1/4 1949) så har jag slängt ihop en spelllista här:
Spellista:The Wisdom of Gil.
Vi öppnar med The Revolution Will Not Be Televised. Hans kanske mest kända spår. Har ni hört någon annan säga "The Revolution Will Not Be Televised", så citerar de Gil Scott-Heron. Stor grej det där, att vara den som myntat det uttrycket.
Sen kommer mitt favoritspår Winter in America. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som är så mästerligt med Winter in America, det enda man hör är ett par tvärflöjter, en virvel som matar marchrytmer, fläskiga rhodesmattor, en soft basgång och Gils röst men det låter ändå som en hel orkester. Texten är lika aktuell nu som då.
Låten The Bottle handlar om alkoholism men lyckades detta till trots bli spelad på dansgolven under 1974, den är ju i och för sig riktigt svängig.
Sen kommer att par spår från Peices of a Man"-plattan, The Needle's Eye och Lady Day and John Coltrane. Den senare är en hyllningslåt till både Billie Holiday och John Coltrane.
Free Will är med för att den lyckas vara jazzig och röjig samtidigt.
Lyssna på de vackra rhodesmattorna på Song for Bobby Smith, en sång om pånyttfödelse, något som Gil förklarar lite mer om själv i låtens intro.
Pieces of a Man lyckas nästan alltid röra mig till tårar, den handlar om en man som förlorar sitt arbete, sin frihet och sig själv, sett ur hans sons ögon.
Work For Peace från 1994 handlar om hur kapitalet och militären tjänar på krig och tvingar människor att döda varandra, med en lite modernare inramning rent musikaliskt.
Me And The Devil är singeln från Gils senaste platta. Minimalistisk electro, rätt tungt för att komma från en då snart 61-åring.
Listan avslutas med två spoken word-poem. Whitey on the Moon handlar om världens ojämnt fördelade resurser, folk svälter och vi sätter flaggor på månen. The Revolution Will Not Be Televised är det poem som sedan tonsattes och blev det första spåret på "Pieces of a Man" och min spellista.
Lite länkar:
Läs Nöjesguidens intervju från februari i år.
http://nojesguiden.se/artiklar/noejesguiden-aelskar-gil-scott-heron
Jag har lagt till och tagit bort låtar från listan flera gånger medan jag skrivit detta, jag har haft svårt att hitta essensen i Gil Scott-Herons musik, svårt att kunna utesluta saker, jag vill att allt ska vara där.
Jag hoppas att ni genom att lyssna på listan kanske klickar vidare till någon platta och lyssnar. Gör det, ni kommer att hitta guldkorn, jag lovar.
Grattis på födelsedagen Gil, för mig är du störst.